Chat
Online
Chat now
6 látogató
 
vissza az oldal tetejére
 

Call of Duty hírek

 

Partnereink

 
 

Kedvelt fórumok

 

Új tagok

 

Kedvelt írásaink

 
CoD4 magyarosítás
74937 megtekintés
 
 
CoD2 PB frissítés!
36103 megtekintés
 
Sikerre éhesen – HELLO KITTY
25918 megtekintés
 
eLastic movie by imao
21914 megtekintés
 
Közlemény
19689 megtekintés
 
PunkBuster frissítés - CoD2
18119 megtekintés
 
Call of Duty 2 magyarosítás
18058 megtekintés
 

Beszéd téma

 
Elmarad az Alienware Gameshow
407 hozzászólás
 
ICL14 CoD4 Végeredmény
316 hozzászólás
 
 
ICL13 Végeredmények
154 hozzászólás
 
Hungarian Eliminate Cup vol.5
144 hozzászólás
 
eLastic movie by imao
121 hozzászólás
 
A WesternWolves is kilép
119 hozzászólás
 
 
Hivatalos közlemény AWG
109 hozzászólás
 
vendors2003 hozzászólt a(z) Kérdés témájú fórumban. január 18.
 
 

Friss cikkeink

 
Általános 2008. augusztus 22. 0 hozzászólás
 

A szolgáltatókat interjúvolva meglepően sok azonos véleményt hallottam a magyar eSport helyzetéről, a piac nehézségeiről. Valljuk meg őszintén az Ő gondjuk a MI

A szolgáltatókat interjúvolva meglepően sok azonos véleményt hallottam a magyar eSport helyzetéről, a piac nehézségeiről. Valljuk meg őszintén az Ő gondjuk a MI gondunk is, hisz egyikünk se tud meglenni a másik nélkül. Engedjétek meg, hogy felsoroljam azt a pár alapvető problémát, amin ha javítanánk, akkor más lenne a megítélésünk külföldön is!

A magyar közösségi oldalakon, ha megnézzük a fórum vagy cikk hozzászólásokat, akkor, ha szépen akarunk fogalmazni a hozzászólások 60%-a kritikán aluli. Mind vélemény, mind megfogalmazás terén. Dől az anyázás és a flame. Ez köszönhető annak, hogy az internet mögött bárki megbújhat, nem kap érte semmit, nyugodtan játszhatja bárki a nagymenőt. A megoldást mindenki magában keresse.

A szolgáltatók nagy szívfájdalma az ügyfélkörük képlékenysége. Egyre több tinédzser rendel magának játékszervert, akik valljuk meg őszintén nem a türelmükről híresek, nem beszélve arról, hogy nagy százalékuk nem is ért a szerverüzemeltetéshez. Rengeteg tehetséges 15 és az alatti játékost ismerek, de sajnos nem ők alkotják a többséget. Mégis hogyha eljutnak oda, hogy szervert béreljenek, akkor azt ugyebár minél olcsóbban szeretnék elérni. Ekkor jönnek szóba a garázsszolgáltatók vagy a kisebb hosztingok, melyek amilyen gyorsan alakulnak, olyan gyorsan szívódnak fel nem beszélve arról, hogy gyakran nem fizetnek semmilyen jogdíjat és számlát sem tudnak adni.

A játékosok átlagéletkorának lecsökkenése eredményezte azt is, hogy gyakorlatilag a magyar játékosok 80%-ának nincs eredeti játéka és nem is szándékozik azt megvenni! A szolgáltatóknak muszáj a keresletre reagálni, így mindenhol lehet bérelni olyan szervert, ami nem nézi a cd-kulcsokat. Mivel a szervereken gyakorlatilag annyi cd kulccsal játszhatunk amennyit generálunk, így ebből következik az is, hogy egy közösségi oldal szavazásának eredményeképp a magyar játékosok 50%-a vallotta, hogy már használt különféle cheat-et játék közben. Nem beszélve arról hogy gyakorlatilag kibanolhatatlanok ezek a játékosok. Meg mernék-e tenni ugyanezt, hogyha eredeti cd-kulccsal kellene játszaniuk?

A játékosok számára is egyértelmű pedig hogy csak az eredeti játékkal és szerverrel lehet feljebb jutni a ranglétrán, elérni valamit. Márpedig míg ez a szemléletváltás nem következik be, addig a magyar scene felső 10%-a szívja meg a levét. Miért is? A rnagyokr1; tartoznak a felső 10-be. Én ide sorolok mindenkit, aki CB-n regelve van EU ladderekbe (eredeti játék ugye). Nem mondom közülük is van 1-2 gyenge láncszem (nem illik ugyebár war feléről lelépni és lopott CD kulccsal játszani), de a külföldiek nagy többsége mégis a másik 90% alapján formál véleményt rólunk, magyarokról így a felső 10%-ról is.

A cikkem további részében egytől egyig olyan szolgáltatókat fogok bemutatni, melyek 100%-ig megbízhatóak. Kezdetbe egy top10-es listát akartam készíteni, de hogy független maradjon írásom, mindenkit próbáltam megkérdezni és épp ezért ABC sorrendbe rendeztem őket.

2play.hu

Az első szolgáltató, akit meg kell említeni az a 2play. Mindenki ismerheti őket, hisz 2004 óta foglalkoznak játékszerverekkel, igaz akkor még typer.hu néven érhettük el őket. Röpke 4 év alatt 10 szervergépen várják a megrendelőket, természetesen mindenféle szolgáltatással,amit egy hosztingcégnél el tudtok képzelni. A cég 3 tagból és 2 adminból áll, így az 5 fős staff gyakorlatilag mindent el tud látni. Épp most írtak alá egy szerződést egy németországi szolgáltatóval, így nemsokára német ip-vel rendelkező szervereket is lehet majd bérelni. A szponzorációs témára kanyarodva elmondták, hogy sokat foglalkoztak különböző klánok támogatásával, de tapasztalataik szerint nem vált be, így jelenleg kupák szervezésében próbálnak segíteni, valamint színvonalas public szervereket próbálnak üzemeltetni. A támogatás rész egyből érinti a magyarországi klánok helyzetét is, erről is faggattam a szolgáltatót. Mint már említettem a bevezető részben a magyar játékosokra a flame és cheat bélyeg nem véletlenül került, így a 2play is az összefogásban lát esélyt, hogy mindenki belátja, jobb tisztán játszani. Jövőbeni terveikről kérdezve a webadmin és a hardware fejlesztés az elsődleges szempont, valamint tervezik egy saját kupa indítását is, szóval mindenképp érdemes lesz még figyelnünk a közösségi oldalakra, hisz tudhatjuk, ha egy hoszting kupát indít, akkor a magas színvonal és a nyeremények adottak. És végül de nem utolsó sorban álljon itt a 2play tanácsa: Játszatok sokat és tisztán az mindenkinek jobb ;)


Clans.hu


Kissáék nem akartak nyilatkozni.


Cube sys


2 programozó, CoD játékos alapította a Cubesyst. Sok játékos számára ismerős RconBot és a MultiRcon az ő nevükhöz fűződik. Bármennyire is kicsinek tűnik a csupán 2 tagú szolgáltató egy a négy hivatalos Teamspeak partner közül (Synapse, OBiNet és FGC klán mellett). Bár csak voice és CoD hoszt található a szolgáltatások közt, a domainregisztrációtól kezdve a webtárhelyig bármit megoldanak, így nagyon rugalmasak. Szponzorációval csínján bánik a szolgáltató, amiben lehetőséget látnak, azt támogatják, így ha van eredeti ötletetek, akkor mindenképp megkereshetitek őket is. Fontos megemlíteni egy igazán különleges szolgáltatást, ami a szolgáltató megbízhatóságát is hivatott fémjelezni, mégpedig az, hogy fizetés előtt egy hétig használhatod a szerveredet, és ha nem vagy vele megelégedve, fizetés nélkül lemondhatod! Ezt csakis ők kínálják, én más szolgáltatónál ezt még nem láttam. A szolgáltató jövőjét tekintve a fejlesztés az egyetlen járható út, mindkét admint kérdezve. Honlap és programfejlesztést már most is vállalnak. A jövőben további játékokat is terveznek hosztolni. Az interjú után felmentem egy cubesys szerverre,megnézni mennyit bír. 8-an játszottunk, semmi gond nem volt vele (kivétel 1 külföldi gyerekkel, de azokkal mindig baj van:-)). A staff tagok programjai is jelzik, hogy szinte sehol nem tudjátok megfogni őket, ha tőlük béreltek szervert ezért mindenképp ajánlom őket azoknak, akik Call of Duty-val játszanak.


FGC-klán


Az FGC klán két adminjával személyesen is sikerült találkoznom, 3 óra alatt el tudtunk beszélgetni az eSport magyarországi jövőjéről és az FGC-ről. Az FGC klán még anno 2004-ben alakult, és mint minden szerverszolgáltató egy kisebb szerverrel kezdték ők is. Jelenleg 18 budapesti szervergépen közel 650 szervert üzemelnek. Szervereiket idő előtt cserélik, kényesen ügyelnek a tőlük telhető legalacsonyabb pingre. Fontos megemlíteni, hogy minden egyes szolgáltatásuk jogilag megkérdőjelezhetetlen, és 4 órán belül garantálják, hogy megválaszolják az e-mailedet, ha írsz nekik. A staff 4 tagból áll, a kis szám ellenére egész jól bírják a gyűrődést. A legtöbbször előforduló problémákat a webes adminfelületről egy kattintással lehet megoldani. Természetesen ma már a hoszting rész külön vált a klántól, hogy mindkét oldalról professzionális módon űzzék a rájuk szabott feladatokat. A hoszting különféle szponzorációra is hajlandó, annak függvényében, mennyire eredeti az ötletetek. Ami hiányzik a kínálatukból, az a németországi szerverrendelés lehetősége. Ez ugyebár professzionális klánoknak nem biztos, hogy a legjobb, az interjú alatt többször is kiemelték, hogy elsősorban a magyarországi klánokat célozzák meg szolgáltatásaikkal. Véleményük szerint ma Magyarországon gyökeres változásoknak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy az eSport területén is remekelni tudjon kishazánk. Jövőbeni terveikről kérdezgetvén, csak szűkszavúan tudtak nyilatkozni, de 3 durrantással szolgálnak a community számára, még ebben az évben. Annyit elárulhatok, hogy elmondásuk szerint olyan dolgokat fognak "piacra" dobni, melyek még egyik szerverszolgáltatónál sem jelent meg eddig a kínálatban. Összefoglalva az FGC klán egyike azon nagy szolgáltatóknak, akiktől bátran rendelhet az ember, ezt mutatja széles ügyfélkörük is. Ami talán engem visszavethet az a probléma, ami fejtörést okoz az OBiNetnek is, miszerint nem biztos, hogy egy cég - klán kapcsolatban egészséges az, hogy 4 adminra jut 650 ügyfél. Ezt azonban pótolja a webes adminfelület, amelynek gazdagsága egyetlen más szolgáltatónál sem tapasztalható. A legtöbb probléma, amelyhez normál esetben admin lenne szükséges, javítható a webes felületről.


FPS Central


Kisebb szolgáltatók közül mindenképp érdemes megemlíteni az FPS-Centralt. A hoszting egy informatikai vállalkozás részét képezi. A staff 2 tagú, mindenre elkötelezett. Szolgáltatásuk már 2 éve a piacon van , de kezdetben csak hobbyként , mintegy fél éve üzletszerűen működik. Mindent jogilag teljesen tisztán végeznek. Webadminjukat most építették ki, egyedi számlázórendszerük van. Fontos kiemelni, hogy squadokat keres a hoszting cég,melynél elég komoly támogatást tudnak biztosítani az egyes játékokban. Gondolok itt szerverekre, hardware-es és LAN támogatásra. Eredménytől függően fognak támogatást nyújtani. Nagyobb klánoknak érdemes elgondolkodni rajta. A szolgáltató védjegye, hogy 4 órán belül igyekeznek minden problémát orvosolni szolgáltatásaival kapcsolatban, minden ügyfelét kivétel nélkül emberként kezelnek. Megbízhatóságukat jelzi, hogy több ügyfelük is már előre 1 évre kifizette az adott szerver bérlési díját. Valamint mostantól már németországi szervert is lehet tőlük bérelni. Jövőbe tekintve a webadmin fejlesztése és újabb szervergépek beszerzése van folyamatban. Kiugrási lehetőséget látnak viszont abban, hogy olyan játékokat hosztoljanak amelyekkel Magyarországon még hoszting cégek nem, vagy csak nagyon perifériálisan próbálkoztak. Az interjú után érdeklődésképp megnéztem, hogy milyen szintű szervereket szolgáltatnak. Játék közben szinte semmi gond nem volt vele, minőségében tartotta a nagyobb szolgáltatók által diktált tempót. Mindenképp ajánlom, tiszta múlttal rendelkező megbízható, ámbár kis szolgáltatóról van szó.


Gamehostsite


A Gamehostsite még egy 2003-ban alakult MOHAA-os klán ötlete volt. Az idő elteltével a klán régi tagjai még együtt maradtak, de már csak páran foglalkoznak a hosztinggal. MSN Supportjuk este 6 órától várja az ügyfeleket egészen éjfélig. A szolgáltató lehetőségeihez mérten próbálja támogatni a magyar scene-t, de ahogy fog a hoszting fejlődni úgy fog a támogatások mértéke is nőni. Természetesen a minőségből nem akarnak és nem is fognak engedni. A gamehostsite bár az egyik olcsóbb hoszting cégek egyike, mégis minőségi szervereket akarnak adni, jogilag teljesen tisztán. A jövőbeni fejlesztések között szerepel szervereik bővítése, webadminjuk fejlesztése. Kisebb klánok számára ideális hosztingcéggel állunk szemben.

Gamestation&Ideafrag

A gamestation.hu-t sajnos nem tudtam meginterjúvolni, hat hét alatt nem tudtam a valós honlapjukat elérni, csak azt a honlapot értem el, ahol a szervereiket elhelyezték, az ideafragnél pedig az emailemre nem válaszoltak, így nem tudtam velük felvenni a kapcsolatot.

Istorm-bird

Volt szerencsém Barta Mátéval az Istorm-bird főhadiszállásán, egy szerverhotelban elbeszélgetni a hosztingolás örömeiről. Testvérével 2 éve kezdte a hosztingot, azóta 7 szervergépen közel 70-80 ügyfelet szolgálnak ki. Most egyedül viszi a szolgáltatót, persze ez nem jelenti azt, hogy ne tudna foglalkozni az összes ügyféllel. Gyakorlatilag mindenféle kérést teljesíteni tudnak, jelen pillanatban egy eléggé egyedi webadmin fejlesztésén törik a fejüket(Láttam és tényleg nem semmi:D). A játékok mellett internetes rádiót és webhosztot is vállalnak, természetesen egyedi igényeket is kielégítenek, így gyakorlatilag bármilyen megrendeléssel megkereshetitek őket. Sajnos a hoszting nem tud szponzorációt vállalni, mivel még nem találkoztak olyan eredeti ötlettel, amelyek pont egy támogatás alapvető feltételei lennének. Annak ellenére, hogy viszonylag kis szolgáltatóról van szó és lehet úgy látszik egy ember nem elég vezetni egy ilyen szolgáltatót, mindenképp van egy olyan szolgáltatásuk, amit még senkinél se láttam. Miszerint ha a futó szerver hardware-e esetleg meghibásodna, akkor viszonylag rövid idő alatt egy másik szerverük át tudja venni a kiesett szervergép feladatát teljes mértékben! Ez eléggé jó biztosíték szerintem mindenkinek.

Szerverbérlés.hu

Nem kell zsákbamacskát árulnom, hogyha annyit mondok szerverbérlés.hu. Az anno 4 éve még [P.I.C] klán néven egy egyetemi szerverrel kezdték a hosztingot. A legősibb ezzel foglalkozó cégek egyike, 4 év alatt 19 szervergép és 105 ügyfél választotta és jelenleg is, választja őket. Nemzetközi irányba is kiváló sávszélességet nyújtó szervereikre és saját maguk fejlesztésére fordítják erőforrásaikat, így szponzorációval jelenleg nem foglalkoznak. A közösségért másképp próbálnak tenni, a szerverkereso.hu oldalt üzemeltetik. Szolgáltatótól függetlenül (!) az összes magyarországi játékszervert megtalálhatjátok rajta a főbb játékokból természetesen. Az oldalnak még vannak hiányosságai, de kezdeményezésnek jó, így mindenképp ígéretesnek tűnik, ráadásul további frissítések várhatóak, hogy minél kevesebb hibát láthassunk rajta.A magyar piac árorientáltságáról is beszéltünk az interjú alatt, épp ezért találta ki a szolgáltató a következőt: kétfajta szolgáltatást nyújtanak klánoknak. Az átlag magyar klánok számára olcsó portot tudnak adni, míg a profi klánok számára GLM szolgáltatásuk is elérhető melynél, külön ügyelnek a szerver lagg-mentességére, természetesen átlag havi 10-30%-os felár fejében. Érdekes megemlíteni, hogy külön szervergépeket is rendelhet magának egy komolyabb klán a szolgáltatótól, amit nem mindenhol érhetünk el. Természetesen a domainből is gondolhatjátok, hogy a szolgáltatás nem csak játék szerverek hosztolását jelenti, így még webhosztinggal, voice server bérléssel és webmail server bérlésével is nyugodtan megkereshetitek őket. A jövőbeni tervek között szerepel a webadmin továbbfejlesztése és a szervergépek lecserélése, bővítése. A cég itt szeretné megemlíteni, hogy új munkatársakat is keresnek, hogy minél jobb szolgáltatást tudjon biztosítani ügyfelei számára.

Synapse hosting

Következő és egyben utolsó szolgáltató a mustrámon a Synapse-hosting. A másfél éve kezdődött vállalkozás mára már 8 budapesti szervergépen 160 játékszervert szolgál ki. Gyors fejlődésük mindenképp figyelemre méltó. Az 5 tagból álló staff mindenre gyógyírt jelent, hisz szinte a nap minden percében elérhetőek MSN-n. Ahogy már egy hosztingnál ezt megszokhattuk, több más jellegű szolgáltatással egészítik ki a hosztingot, internetes rádiót, domain nevet, voice szervereket lehet tőlük bérelni a teljesség igénye nélkül. A hoszting hivatalos Teamspeak szolgáltató, jogilag 100%-ig becsületesen végzik munkájuk. A támogatás terén sem szűkmarkú a hoszting. Az nts, wod, E4G és haxx.multigaming szervereket kap,és az E4G-nek valamint infinity-skills-nek nyújtanak web-tárhelyet, valamint most fogtak bele egy új honlap a netcups.hu oldal elkészítéséhez, ahol majd hosszabb és nívósabb online kupákat fognak lebonyolítani. Ha látnak egy olyan kezdeményezést, ami mellé érdemes nevüket adni, akkor ott biztosan megtalálhatjátok őket. Jelenlegi fejlesztéseikről csak annyit árultak el, hogy új szervergép beszerzése, webadmin rendszerük fejlesztése és egy újabb szponzorációról folynak a tárgyalások. A közeljövőben szervergép(ek)et fognak elhelyezni Németországban is, hogy a nagyobb klánok igényeit is kielégítsék. Összességében a hosztingról elmondhatjuk, hogy nagyon célratörően dolgoznak, látszik, hogy van jövője a cégnek. Amit nem értek, hogy 160 szerverük nagy részét a CS1.6 teszi ki, és valahogy nekem azt a benyomást nyújtotta, hogy a Counter-Strike sorozattal jobban megfogták a közösséget. Ennek ellenére elindult Call of Duty-s hosztingjuk is, pár szerveren már ki is próbálhatjátok mit tudnak nyújtani.

Remélem ezzel a kis szösszenettel segítettem a klánokon, hogy melyik hosztingot is válasszák. Egy dolgot azért én is üzennék a játékosok számára: Nem lehet eredeti játék és szerver nélkül magasra törni! Ha nincs eredeti játékod a nyugati klánok körberöhögnek, ha nincs szervered nem tudsz játszani. Ne sajnáljuk kiadni azt a pár ezer forintot, főleg ha többen is együtt vagytok, közösen is rendelhettek. Következő cikkemben a normális klánweblapról lesz szó.

 

 
Címkék:
vissza
Admin
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Hozzászóláshoz kérjük jelentkezz be az oldalon!
Hozzászólások betöltése...
 

 
 

Videók

 

Mérkőzések és fogadás

 
vs.
1:0
 
vs.
2:0
 
vs.
0:3
 
4867 fogadás történt eddig
további meccsek

Utolsó hozzászólások

 
534 blog
november 26.
 
Whatsapp... fórum
november 16.
 
mw3 fórum
november 12.
 
A Call of Duty... hír
október 25.
 

Ajánló

 

Szavazás

 

Call of Duty képekben

 
 
kép 2058
 
1753
 
 
 
kép 2206
 
1566
 
 
kép 2649
 
1837
 
 
 
kép 1242
 
1731
 

Call of Duty Hírlevél

 
Iratkozz fel COD hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet a Call of Duty sorozat világának legfontosabb híreiről.

Call of Duty a facebookon

 

A világ hírei

 

Call of Duty Ghosts - exkluzív interjú és élménybeszámoló Los Angelesből

Az Activision kivitte Deavet Los Angelesbe, hogy megcsodálhassa a Call of Duty: Ghosts-ot. Most ő mesél, interjút is készített, kulisszák mögé is benézett.
május 23. - GameStar Online

Call of Duty: Black Ops II - megépült Nuketown

Ha van kedvetek (és elég pénzetek) hozzá, élőben lőhettek egymásra a Black Ops 2 Nuketown 2025 nevű pályája alapján készült paintball pályán.
május 16. - GameStar Online

PEN - LAN 2013 Tavasz

Mivel sikeresen átvészeltük a legutóbbi világvégét is, így ideje lenne megünnepelni egy újabb Lan-Party-val! Ahogy az már-már megszokott a szorgalmi időszakot ismételten egy LAN-al zárjuk, így levezetve a felgyülemlett feszültséget. Ha szeretsz, csapatban
május 05. - http://www.clancore.hu

Modern Warfare 3 - DLC Collection videók

A Call of Duty: Modern Warfare 3 -hoz nemrégiben megjelenő DLC -kben található új pályákról küldött egy régi ismerősünk Kr1sz, néhány jó minőségű videót, melyekben az adott pálya végigjátszását láthatjátok az ő szemszögéből. Ráadásul az egyik videót komme
július 10. - http://www.clancore.hu

PEN - LAN a ClanCore szemével

2012 Május 12.-én a Pannon Egyetemen Nagykanizsai Kampuszán került megrendezésre a PEN LAN immáron sokadjára. A ClanCore admin gárdája is részt vett a rendezvényen és a kameránkat sem hagytuk otthon. A videó most készült el és közel 7 perc hosszúra siker
május 28. - www.clancore.hu